top of page

Selkokulttuurin Kulttuuriuutiset 5.5.22

Päivitetty: 15. elok. 2022

Saamelaistaiteella on oma osasto Venetsian biennaalessa Venetsian biennaali on maailman suurin taidenäyttelytapahtuma. Se järjestetään Italian Venetsiassa tänä vuonna 59 kerran. Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on yleensä yhteinen paviljonki, eli tapahtuma-alue. Tänä vuonna paviljonki on annettu saamelaisille taiteilijoille.


Saamelaistaiteilijat käsittelevät teoksissaan saamelaisten oikeuksia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Paviljonki esittelee taidetta Anders Sunnalta, Máret Ánne Saralta ja Pauliina Feodoroffilta.


Venetsian biennaali on avoinna yleisölle 23.4.–27.11.2022.


Alkuperäinen uutinen on julkaista Helsingin Sanomissa 22.4.: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008767754.htmlThalia-palkinto jaettiin trans- ja queertaiteilijoiden esitykselle


Vuoden 2022 Thalia-palkinnon on voittanut esitys nimeltä Punch up! Resistance and Glitter -varietee. Teos oli Suomen kansallisteatterin suurella näyttämöllä viime lokakuussa. Esityksessä oli monia taidelajeja, esimerkiksi burleskitanssia, dragtaidetta ja stand up -komiikkaa. Teoksen esiintyjinä olivat trans- ja queertaiteilijat. Esityksen olivat tehneet Mira Eskelinen, James Lórien MacDonald ja Juuso Kekkonen.


Thalia-palkinnon jakaa vuosittain Teatterin tiedotuskeskus (Tinfo). Yleisö äänestää Thalia-palkinnon voittajan.


Alkuperäinen uutinen on julkaistu Helsingin Sanomissa 28.4.:Suomen tunnetuin romanimuusikko Hilma Grönfors täytti 70 vuotta

Hilja Grönfors täytti 70 vuotta 27.4.2022. Hilja Grönfors on yksi tunnetuimmista suomalaisista romanimuusikoista. Grönfors on laulanut lapsesta saakka. Hän on julkaissut kolme levyä ja esiintynyt ympäri Eurooppaa sekä Pohjois-Amerikassa. Grönfors on laulanut ainakin 125 perinteistä romanilaulua levylle ja tehnyt myös omia musiikkikappaleita.


Grönfors on voittanut useita musiikkialan palkintoja ja opettanut romanien musiikkiperinnettä muun muassa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Lisäksi Grönfors on julkaissut oppikirjan ja laulurunouden kokoelmakirjan.


Alkuperäinen uutinen on julkaistu Helsingin Sanomissa 27.4.: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008766199.html29 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page